Slider Praktijk

Behandelmethodes

Acupunctuur

Acupunctuur werkt met de natuurlijke vitale energie van het lichaam, Qi genoemd. Het basisprincipe van acupunctuur is dat er ‘prikkels’ gegeven worden die de Qi-stroom zodanig beinvloeden dat het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd om weer in balans te komen. Acupunctuur is een behandelmethode waarbij zeer dunne, steriele naaldjes worden ingebracht op bepaalde punten op de meridianen. Het inbrengen van de naaldjes is vrijwel pijnloos, wel voelt de patient vaak een ‘electrisch schokje’. Dit is de Qi die door de naald aangeraakt wordt.

Qi stroomt door ons lichaam via een wijdvertakt netwerk van kanalen: meridianen genaamd. Deze meridianen brengen voeding en vitaliteit naar alle organen, spieren, weefsels enzovoort. Als er een obstructie is in één of meerdere meridianen, ontstaat er lokaal een stagnatie van Qi, maar kan daardoor elders ook een orgaan ondervoed geraken. Door het prikken en manipuleren van acupunctuurpunten kunnen we de obstructie in de meridianen opheffen, zodat de energie weer vrijelijk door het lichaam kan stromen en organen weer de voeding krijgen die ze nodig hebben.

Moxa-therapie

Moxa wordt vervaardigd van samengeperste blaadjes van Chinese Bijvoet (Artemisia). Moxa-therapie is een behandelmethode waarbij met moxa bepaalde punten worden gestimuleerd met een diep doordringende warmte. Dit kan gebeuren door moxa op de naald te branden, of door met een moxastaaf een bepaald gebied te verwarmen. De meeste mensen vinden dit een zeer prettige therapievorm. Het al dan niet toepassen van moxa is afhankelijk van uw klachten.

Kruidentherapie

De Kruidengeneeskunde is één van de belangrijkste pijlers van de Traditionele Chinese Geneeskunde, en wordt met name in de TCM-Gynaecologie als onmisbaar beschouwd. Met name in deze tijd met steeds meer energetische ‘leegte-beelden’ kunnen kruiden een belangrijke aanvulling zijn op acupunctuur. Door het samenvoegen van verschillende kruiden wordt een kruidenformule samengesteld die specifiek op uw conditie is afgestemd, de formule is dus ‘op maat gemaakt’.

Bij Zi Yuan Ting werken wij bijna altijd met kruiden in granulaatvorm. Dat betekent dat de kruiden al zijn gekookt en verwerkt tot een poeder, waar u enkel heet water bij hoeft te doen en als thee opdrinkt. Wij leveren zelf niet de kruidenformules, maar sturen het door ons samengestelde recept door aan de Natuurapotheek of Dragon Herbs. Beide kruidenleveranciers werken uitsluitend met kruiden die streng gecontroleerd zijn op aanwezigheid van zware metalen, pesticiden of verboden diersoorten. Zo bent u verzekerd van veilige, hoge kwaliteits kruiden. De kosten van de kruidenformules rekent u rechtstreeks met de leverancier af.

Voedingsadvies
Dat goede voeding een grote bijdrage kan leveren aan een goede gezondheid en het bevorderen van genezing is inmiddels algemeen geaccepteerd.
In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt van oudsher veel aandacht besteed aan de energetische werking van voedingsmiddelen en de uitwerking daarvan op het individu.

Een voedingsadvies kan daarom deel uitmaken van uw behandeling.